info@brouwerijeleven.com

}

Winkel: Ma-vrij 09:00 – 17:00 uur

06 — 811 618 84

Zaai instructie hopzaden

Het laatste nieuws van Brouwerij Eleven.

Zaai instructie hopzaden

Je eigen hopplant kweken. Wij vonden het een mooie metafoor en gaven onze relaties hopzaadjes bij de nieuwjaarsgroet. We hopen in 2021 allemaal weer in bloei te staan en de vruchten te mogen plukken! When live gives you hop….. Make beer!

 

Een hopzaadje. En nu?

Voordat je het hopzaadje gaat zaaien, moet je het 24 uur van tevoren even voorweken. Leg het hopzaadje in lauw water en laat het een dag staan. Ga je binnen zaaien? Dit kan van januari tot en met maart. Ga je buiten zaaien? Doe dit dan tussen maart en mei. Het zaaien doe je het beste in een pot die een diameter heeft van 7 cm. Gebruik goede zaai- en stekgrond. Tip! Bostel (restproduct bij het brouwen) is enorm voedzaam en is perfect om te verwerken in de grond. Ook mensen die thuis composteren in een wormenbak, kunnen hun ‘sap’ gebruiken in de grond. Zorg dat grond goed vochtig is voordat je gaat zaaien.

Druk de zaden voorzichtig in de grond (ongeveer 3 mm). Houd de bodem goed vochtig en bedek de pot met wat huishoudfolie en verwijder de folie zodra de zaailingen opkomen. Geen zorgen, dit kan best even duren! Ga je meer zaden zaaien? Zorg dan dat de planten 50-60 cm van elkaar afstaan.

Heb je de zaden binnen gekweekt? Laat de zaailingen een paar dagen aan de buitentemperatuur wennen voordat je ze op een zonnige plek zet. Een hopplant is een klimplant. Zorg dat de plant goed ondersteund wordt.

Zorg dat de plant genoeg voeding (bostel!) en zonlicht krijgt. Bladluis kan worden bestreden met lieveheersbeestjes. Ook heeft de plant graag genoeg ruimte. Zorg dat hij goed omhoog kan klimmen en verwijder zijscheuten aan de onderzijde van de plant (alle energie moet de hoogte in).

Na ongeveer 120 dagen kunnen de hopbellen geplukt worden. Zijn de hopbellen mooi groen? En als je de bel doorsnijdt, zie je dan gele stof die een beetje naar bloemige wiet ruikt? Dat is lupuline. De hop is klaar voor de oogst. Maak er binnen 24 uur een bier mee of vacümeer de hop en vries het in.

 

Gedeelde hoptuin

Samen met Brouwerij hommeles hebben wij dus een gedeelde hoptuin die we gezamenlijk onderhouden. Benieuwd hoe een hoptuin er dan uit ziet na een paar jaar?

 

Instructie Zaaien Hopzaden Van Brouwerij Eleven  Brouwerij Eleven Utrecht Zaai Instructie Hopzaden  Zaai Instructie Hopzaden Van Brouwerij Eleven

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende specials en toffe collabs?

Of wil je graag een maandelijkse blog ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!