info@brouwerijeleven.com

Shop hier onze bieren 

Zaai instructie hopzaden

Zaai instructie hopzaden

Je eigen hopplant (Humulus Lupulus) kweken. Wij vonden het een mooie metafoor en gaven onze relaties hopzaadjes bij de nieuwjaarsgroet. We hopen in 2021 allemaal weer in bloei te staan en de vruchten te mogen plukken! When live gives you hop….. Make beer!

 

Een hopzaadje. En nu?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke hopzaden. De mannelijke en vrouwelijke planten hebben verschillende bloeiwijzen, met verschillende bloemen als gevolg. Mannelijke hop heeft clusters meeldraden als bloemen. De vrouwelijke bloemen, kegelvormige katjes, worden hopbellen genoemd. De vrouwelijke hopplant is dus nodig voor het produceren van bier. Alles weten over het brouwen van hopbieren? Lees het artikel over stevig gebrouwen hopbieren.

Voordat je het hopzaadje gaat zaaien, moet je het 24 uur van tevoren even voorweken. Leg het hopzaadje in lauw water en laat het een dag staan. Ga je binnen zaaien? Dit kan van januari tot en met maart. Of wil je een hopplant in je tuin? Doe dit dan tussen maart en mei. Het zaaien doe je het beste in een pot die een diameter heeft van 7 cm. Gebruik goede zaai- en stekgrond. Tip! Bostel (restproduct bij het brouwen) is heel erg voedzaam en is perfect om te verwerken in de grond. Ook mensen die thuis composteren in een wormenbak, kunnen hun ‘sap’ gebruiken in de grond. Zorg dat grond goed vochtig is voordat je gaat zaaien.

Druk de zaden voorzichtig in de grond (ongeveer 3 mm). Houd de bodem goed vochtig en bedek de pot met wat huishoudfolie en verwijder de folie zodra de zaailingen opkomen. Geen zorgen, dit kan best even duren! Ga je meer zaden zaaien? Zorg dan dat de planten 50-60 cm van elkaar afstaan.

Heb je de zaden binnen gekweekt? Laat de zaailingen een paar dagen aan de buitentemperatuur wennen voordat je ze op een zonnige plek zet. Een hopplant is een klimplant. Zorg dat de plant goed ondersteund wordt.

Zorg dat de plant genoeg voeding (bostel!) en zonlicht krijgt. Bladluis kan worden bestreden met lieveheersbeestjes. Ook heeft de plant graag genoeg ruimte. Zorg dat hij goed omhoog kan klimmen en geef hem de kans om te laten groeien. De hopplant kan tot wel 10 centimeter per dag groeien, dit houdt in dat de plant elk jaar 10 meter hoog kan groeien. Verwijder zijscheuten aan de onderzijde van de plant (alle energie moet de hoogte in).

Houdt in de gaten of de plant hopbellen krijgt. Na ongeveer 120 dagen kunnen de hopbellen geplukt worden. Zijn de hopbellen mooi groen? En als je de bel doorsnijdt, zie je dan gele stof die een beetje naar bloemige wiet ruikt? Dat is lupuline. De hop is klaar voor de oogst. Maak er binnen 24 uur je eigen bier mee of vacümeer de hop en vries het in.

 

Gedeelde hoptuin

Samen met Brouwerij hommeles hebben wij dus een gedeelde hoptuin die we gezamenlijk onderhouden. Benieuwd hoe een hoptuin er dan uit ziet na een paar jaar?

 

Instructie Zaaien Hopzaden Van Brouwerij Eleven  Brouwerij Eleven Utrecht Zaai Instructie Hopzaden  Zaai Instructie Hopzaden Van Brouwerij Eleven

P.s. Wil je na het lezen van deze blog beter leren brouwen? Bezoek dan The Craft Beer Academy!

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende specials en toffe collabs?

Of wil je graag een maandelijkse blog ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0
0
Je winkelmand
Calculate Shipping