info@brouwerijeleven.com

Shop hier onze bieren 

Vershopbier brouwen samen met Hommeles

Vorig jaar brouwden we al met de Houtense brouwerij, en dit jaar is het weer zover: binnenkort rolt ons tweede vershopbier met Brouwerij Hommeles van de band. Van onkruid wieden en hop plukken in de hoptuin in Odijk tot het kennis delen en samen brouwen van bijzonder bier, alles over deze collab lees je in dit blog!

Tijdens ons eerste bierfestival maakten wij kennis met de brouwers van Brouwerij Hommeles. Vorig jaar hebben we met het team van Eleven voor het eerst geholpen op het hopveld van Brouwerij Hommeles (onkruid wieden, water geven…) en dit jaar waren we weer van de partij! Ook met onze eigen bostel; om de grond luchtig te houden en te voeden, én het zorgt er voor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Deze samenwerking voelt voor ons een beetje als: ‘oude’ generatie meets ‘nieuwe’ generatie. Hommeles heeft een bak aan ervaring en kennis, maar geen eigen brouwerij. Wij hebben een eigen brouwerij en zijn altijd in voor leerzame samenwerkingen! En zo geschiedde.

Tweede vershopbier

Voor het te brouwen vershopbier is het gebruik van hop iets anders. Normaal gesproken brouw je voornamelijk met gedroogde en gevriesdroogde hop, maar bij een vershopbier droogt de hop na het plukken maar heel kort en is het de bedoeling dat je binnen 24 uur met de verse hop aan de slag gaat. In dit geval betekent dat: zondag plukken, maandag bij ons in de brouwketels. Door dit versnelde proces krijg je een extra fijn, hoppig bier.

American Amber

Jos Eberson van Brouwerij Hommeles gaf de aanleiding voor het brouwen van een American Amber voor dit collab-bier: “We vinden het leuk om een bier te brouwen dat we normaal gesproken zelf niet brouwen, dus deden we een voorzet voor dit bier. Kevin is het recept gaan finetunen en dat zijn we samen gaan brouwen.” Het wordt een bier voor de herfst, waarbij we ook werken met bloedsinaasappel en karamelmouten. De verse hop van Brouwerij Hommeles sluit daar, vanwege de citrusachtige tonen, mooi op aan.

Lokaal hop telen

Hoe tof is het als je, zoals hier in de regio Utrecht, op lokaal niveau kunt telen én brouwen? Maar wist je dat dit eigenlijk pas sinds een aantal jaren weer meer vanzelfsprekend is? In de 19e eeuw werd het grootste deel van het bier in Nederland geproduceerd door grote industriële brouwers. Zij kochten hun hop grootschalig bij hoptelers in het buitenland, waardoor hoptelers in Nederland eigenlijk een beetje verdwenen. De afgelopen jaren is de interesse vanuit consumenten in lokale ingrediënten en producten gestegen, en daarmee groeide ook het aantal (kleinschalige) Nederlandse hoptelers opnieuw. Voor wie meer wil leren over hop, kan contact opnemen met Brouwerij Hommeles om hun hoptuin te bezoeken.

Vanaf half oktober kan het collab-bier geproefd worden, dan ligt het bier bij de groothandels, Utrechtse horeca en betere bierwinkels!

Wil je meer leren over het brouwen van bier? Breng dan eens een bezoek aan The Craft Beer Academy, een online community voor en door brouwers.

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende specials en toffe collabs?

Of wil je graag een maandelijkse blog ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0
0
Je winkelmand
Calculate Shipping