info@brouwerijeleven.com

Shop hier onze bieren 

Technologie in de brouwerij

Eerder vertelden we je al dat iedereen bier kan brouwen. Gewoon thuis, in de keuken, met (grote) pannen en potten. Een alcoholhoudend, smakelijk brouwsel maken hoeft heus niet moeilijk te zijn. Maar om bier in grote oplages te produceren en deze van een consistente smaak te voorzien… Dat is een heel ander verhaal!

Wie voor het eerst een brouwerij bezoekt, zal zijn of haar ogen uitkijken. Onder een zware, zoete walm van warme mout loop je een ruimte binnen waarin enorme brouwketels aan elkaar zijn verbonden door een doolhof aan pijpleidingen, voorzien van een gekmakende hoeveelheid aan verschillende metertjes. In een van de hoeken staat soms een flessen- of labellijn. En rondom al die apparatuur werkt het team aan brouwers. Ze meten temperaturen, bepalen soortelijk gewicht, voeren kwaliteitscontroles uit. En dat vrijwel allemaal met behulp van technologie.

“Let’s get technical! Technical!”

In de brouwerij anno nu is het gebruik van al die technologie niet meer weg te denken. We geven eerlijk toe; het is een minder romantisch beeld dan dat van een middeleeuwse monnik, roerend in een koperen ketel met zijn roerspaan… Maar, het is juist die technologie die ervoor zorgt dat ons bier smaakt zoals het nu doet. In combinatie met de brouwers natuurlijk! Die passen de juiste technologie toe, programmeren, koppelen, stellen de apparatuur in én sturen bij waar nodig. Alles in een perfecte harmonie, zodat deze technologie ze kan ondersteunen in hun proces.

Brouwerij Eleven en technologie

Onze hoofdbrouwer en technie-genie Kevin Hageman vertelt in dit blog over de technologie die we gebruiken in onze brouwerij.

Wordt bier straks alleen nog gebrouwen door computers, zonder ‘echte’ brouwers aan de ketels?

Kevin: “Haha. Nee, dat zie ik echt niet snel gebeuren hoor. De meeste technologie in een brouwerij heeft echt een monitorende functie. Want: meten = weten! Wij moeten die technologie dus helemaal zelf voorprogrammeren op basis van recepten, zelf ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan, zelf interpreteren wat de machine meet en altijd zelf ruiken, proeven en de kwaliteit waarborgen. Daarnaast staan computers niet echt bekend om hun creativiteit. Wij bedenken natuurlijk altijd zelf de recepturen en zoeken de mooiste ingrediënten uit voor onze bieren. We proeven, ruiken, meten en sturen bij. Steeds opnieuw. Van de wort in de ketel tot het blik in de schappen. Zonder brouwers geen bier!”

Wat betekent technologie voor jou als brouwer? Bestaat al die technologie vooral uit vernuftige gadgets, of dragen ze echt bij aan het brouwgemak?

“Bij Eleven hebben we een héél mooi stuk technologie in onze brouwerij: de Programmable Logic Controller (PLC). Dit is echt mijn favoriete nieuwe gadget. Deze controller is verbonden aan alle metertjes van de ketels, overdrukkleppen, pompen, temperatuurmeters… noem het maar op! Die PLC programmeren wij zelf. Dat doen we op zo’n manier dat het systeem herkent wanneer dingen kapot gaan of bepaalde waardes beginnen af te wijken van wat wij hebben ingesteld. Hierdoor kan het voorkomen dat we thuis op de bank zitten en we allemaal een melding krijgen dat er iets loos is. Soms is dat dan zelfs nog bij te sturen vanaf mijn telefoon! Soms ook niet. Dan springen we snel in de auto om het te fixen. Zo kunnen we veel beter monitoren.”

Kan er met deze technologie het ultieme bier worden gebrouwen?

“Nou, nou, nou! Dat kan je natuurlijk nooit zeggen. Er ligt nog best een verlanglijstje, want er valt nog zoveel meer te weten en te meten! We gaan het PLC-systeem verder uitbreiden zodat we ook in de productielijn zelf kunnen gaan meten. Dan heb je het dus over het soortelijk gewicht, de zuurtegraad van het bier, de flow die door de leidingen loopt… Echt lekker freaken dus!”

Wat zijn de toekomstplannen qua technologie?

“Voor het afvullen van blikken schaffen we binnenkort ook een eigen canning-line aan! Bier uit blik blijft langer houdbaar en de smaken beter intact. Op dit moment hebben we een paar bieren op blik die we met een gehuurde canning-line afvullen, maar straks hebben we – naast onze flessen-, sticker- en labellijn – ook nog een lijn waarmee we zelf blikken kunnen afvullen! Nog meer technologie in de brouwerij dus om onze kwaliteit verder te blijven verbeteren.”

Heb jij nog brandende (technische) vragen voor onze brouwers? Of wil je jouw laatste brouwinstallatie met ons delen? Laat het ons weten via onze socials!

Wil je zelf  leren brouwen? Bezoek dan The Craft Beer Academy!

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende specials en toffe collabs?

Of wil je graag een maandelijkse blog ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0
0
Je winkelmand
Calculate Shipping