info@brouwerijeleven.com

Shop hier onze bieren 

Een verhaal over hopbier

We willen je wat vertellen over hopbier. Want onder het motto: ‘je proeft wat je weet’ delen we graag onze bierkennis met je. En laat ‘hop’ voor ons brouwers nu een van onze lievelingsthema’s zijn. Net als het hele brede thema ‘bier’ uiteraard. Want bier is meer dan een vloeistof. Zelfs meer dan een lekker drankje. Het is feest, een sociaal smeermiddel, een reden om met lievelingsmensen samen te komen om ‘een biertje te pakken’ of, zoals wij doen: bier te brouwen.

Terug naar hop. Ja, naar hop. Want hopbier, dat bestaat eigenlijk niet. We noemen hopbier een hopbier omdat er hop in verwerkt wordt. Hop wordt als ingrediënt echter in verschillende biersoorten gebruikt. Het is naast water, graan en gist één van de hoofdingrediënten die je nodig hebt om bier te brouwen. Strikt genomen zijn hopbieren op zichzelf geen biersoort. Meer weten over hopzaden? Lees de blog over de zaai instructie van hopzaden.

Een ingrediënt van bier dus, dat hop. Maar dan ook wel meteen een knaller! Wist je dat hop niet alleen het geliefdste en meest besproken bier ingrediënt is, maar dat het als kruid ook medicinale krachten heeft? Hop behoort tot de familie van cannabisplanten en kan meters hoog worden. Hop is de bloei van de hopplant. De bloemen groeien in schermen bij elkaar en kunnen aan het einde van de zomer worden geoogst. Overigens geeft alleen de vrouwelijke hopplant bloemen. Aan verschillende bitterzuren uit hop en componenten uit hopolie wordt een kalmerende, ontstekingsremmende en antibiotische eigenschappen toegeschreven. Helaas gaat dit vanwege alcohol minder op voor de hop in hopbieren, maar daar staat dan weer een geweldige smaak tegenover. Alle hopbieren van Brouwerij Eleven vind je in onze webshop.

 

Wanneer noemen we een bier hoppig?

Wat hebben Oma Lodewijk, Papa Beer en Matties Jungle met elkaar gemeen? Het zijn enkele van de hoppige bieren van Brouwerij Eleven. Bij Brouwerij Eleven brouwen we graag stevig gehopte bieren, zoals IPA en NEIPA. IPA staat voor India Pale Ale en NEIPA voor New England IPA. IPA en NEIPA-bieren zijn hopbieren met een lekker bittertje. Waarbij het hopbier IPA nog wat hoppiger is en NEIPA wat meer fruitig. Maar wat precies maakt nu een bier ‘hoppig’?

Utrechts Bier Bestellen Online

Hop wordt tijdens het koken van wort toegevoegd en meegekookt. Door het koopproces ontstaan chemische reacties die ervoor zorgen dat bier zijn bittere smaak krijgt. Maar hop in hopbier doet meer. Het is ook van invloed op de schuimkraag en op de houdbaarheid. En nog even over de smaak van hopbier: als bierbrouwer de juiste hop selecteren is een van de kneepjes van het vak. Want niet alleen waar de hop vandaan komt, maar ook het type hop beïnvloedt de smaak. Hoe meer lupuline (gele bitterstof) er in de hop aanwezig is, hoe bitterder het hopbier wordt. Maar uiteraard is ook de dosering en de hop-mix die gebruikt wordt bepalend. De bitterste soort wordt als eerste toegevoegd, die met de meeste aroma’s komen als finishing touch. De kunst van het hoe, wat en wanneer toevoegen van hop tijdens het brouwproces bepaald niet alleen de smaak, maar ook de kwaliteit van hopbier.

Hopbier GEbrouwen DOOR Brouwerij Eleven

De beste manier om het brouwproces te begrijpen, en zelf te ontdekken wat hopbier ‘hoppig’ maakt, is om het proces van bierbrouwen nader te volgen. Dit kan bij Brouwerij Eleven via ons YouTubekanaal of door te luisteren naar één van onze microcasts. Tijdens de microcasts nemen we je me op reis in het kader van de Brouwerij Eleven Worldtour en gaan we dieper in op gebruikte hoppen bij het brouwen van onze World Tour bieren.

Wist je dat:

1. Hop familie is van de cannabisplant en dat het tijdens het brouwen daarom naar het roken van wiet in de brouwerij kan ruiken?

2. Hop alleen groeit op de 35e en 55e breedtegraad van onze planeet, maar dan weer wel in meer dan 50 landen.

3. Dat 2/3 van de jaarlijkse hopoogst uit de USA en Duitsland komt?

4. Een hopplant tot 8 meter hoog kan worden? Op bamboe na is het de snelst groeiende plant ter wereld.

5. Mannelijke hopplanten uit de teelt verwijderd worden omdat alleen vrouwelijke hopplanten hop voortbrengen?

6. Dat hop voor 20% uit alfazuren bestaat, voor 10% uit bètazuren, tot 4% uit hopolie, tot 5% uit polyfenolen en de rest bestaat uit cellulose?

7. Dat de alfazuren tijdens het brouwen wordt omgezet in de iso-alfazuren en dat dit zorgt voor de bittere smaak van bier.

8. Dat er maar twee soorten theeplant op de wereld zijn, maar wel 200 soorten hopplanten?

9. Dat er van al die soorten zo’n 70 soorten voor de productie van bier worden verhandeld en gebruikt?

Wil je als kenner en liefhebber hopbier van Brouwerij Eleven proberen? Onze hopbieren worden in diverse Utrechtse horecazaken geschonken, maar je vindt ze uiteraard ook in onze webshop. Ook kun je Hoppy boxen in onze webshop bestellen. Dit zijn bierpakketten met de lekkerste hoppige bieren van Brouwerij Eleven. Of hou onze website in de gaten om te zien op welk bierfestival we aanwezig zijn, of wanneer onze online bierproeverijen weer starten.

0
0
Je winkelmand
Calculate Shipping