info@brouwerijeleven.com

Shop hier onze bieren 

Op ontdekkingsreis met SMaSH – World Tour

SMaSH staat voor ‘Single Malt and Single Hop’. Een bier gebrouwen met één soort mout en één soort hop. Hoewel er tegenwoordig heel veel mogelijk is in het brouwproces, kun je bij SMaSH-bier specifieker brouwen én proeven; wat doet een bepaald ingrediënt met de smaak, kleur en geur van het bier? Wij gaan het met onze ‘World Tour SMaSH-serie’ ontdekken!

Single Malt and Single Hop is ooit bedacht door Amerikaanse bierbrouwers als educatief bier. Ze wilden drinkers iets leren over granen en hop. Door de ‘eenvoud’ van SMaSH-bieren zijn geuren en smaken gemakkelijker te herleiden naar één enkel ingrediënt.

Hop & mout

Hop en mout zijn, samen met water en gist, de belangrijkste elementen in bier. Rond het jaar 800 ontdekte men dat hop het bier langer houdbaar maakte. Voor die tijd gebruikte men vaak gruit: een kruidenmengsel met ingrediënten als gagel en laurierbesjes. Dat die hop, naast de houdbaarheid, ook invloed had op de smaak werd steeds belangrijker. Inmiddels is de smaak van hop dan ook niet meer weg te denken in je glas bier. Hop geeft het bier namelijk die kenmerkende bittere smaak! Maar, hop kan ook zorgen voor aroma’s; denk aan bloemige en citrcus-achtige aroma’s of zelfs aroma’s van rode vruchten. Wereldwijd worden er dan ook tientallen verschillende soorten hop gekweekt en gebruikt.

Mout is een ontkiemd graan dat wordt gedroogd onder hoge temperatuur. Bij het brouwen wordt meestal gerstemout gebruikt. De temperatuur van het gedroogd heeft namelijk veel invloed op smaak en kleur van het bier. Hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder de mout. Zo geeft donker geroosterd mout de aroma’s van karamel en chocolade. Met licht geroosterde mout brouw je een fris-granig pils. In combinatie met al die hopsoorten je eindeloos veel smaken!

Tien landen, tien bieren

Bij Eleven zijn we begonnen met brouwen van onze SMaSH-serie, een ontdekkingsreis door tien landen. Iedere maand lanceren we een bierstijl die goed bij het land past. Nu is dat voor onze toer door Engeland bijvoorbeeld een IPA geworden. Maar er staan ook opties voor een Stout, zuurbier of Lager… het kan nog alle kanten op! Naast dat we door het brouwen van deze bieren zelf veel leren over de verschillende karaktereigenschappen van hop en mout, hopen we proevers ook wat kennis mee te kunnen geven.

Hollands Hophuis

En ook bij dit mooie project, hoort weer een toffe samenwerking! Voor het brouwen van deze serie werken we samen met Hollands Hophuis. We bedenken samen welke landen, welke bierstijlen en welke hopsoort passen. Zij leveren de hop en wij vullen onze brouwketels. Daarnaast maken we iedere maand een podcast waarin we meer vertellen over de bierstijl, de hopsoort en het brouwproces.

Heb jij al eens een SMaSH bier gedronken? We horen het graag! Onze SMaSH-bieren zijn vanaf nu te bestellen voor de horeca of via onze webshop.

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende specials en toffe collabs?

Of wil je graag een maandelijkse blog ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

0
0
Je winkelmand
Calculate Shipping